Header Photo
3-værelses lejlighed i Cola di Lazise

 
Granatæble     Grapes      Granatæble


På udflugt i Valpolicella


Udsigt ned over dalene
Valpolicella - "Amaroneland"
Udsigten hen over de terraserede vinmarker i Valpolicella Classico er smuk uden lige.


Le Marogne
Le Marogne - karakteristiske stenmure omkring vinmarksterasserrne i de stejle dele af Valpolicelladalene.
Lokale marmorsten (Lessina-bjergene er rig på marmorbrud) stables som "tørre mure" uden brug af mørtel


Pergola Veronese
Pergola Veronese - traditionel opbindingsform med vandrette og lukkede løvtag anvendes i Valpolicella. Løvdækkekontrol og den høje placering af frithængende klaser indebærer hurtig tørring efter regn og nem kontrol af sunde druer.

Høsten foregår manuelt
I Valpolicella høstes i perioden fra midt september og den følgende måned. I bakket terræn i Classico zonen foregår høsten som hovedregl manuelt (altid manuel plukning ved Pergola opbinding). Druematerialet til passitovine udvælges med omhu.

Pergola Veronese
Fruttai - tørringen af druerne foregår i de såkaldte tørrerum, som tidligere lå på de bedst ventilerede steder i markerne, men som i dag ofte er loftsrum på vingårdene eller nybyggede, moderne faciliteter.


Pergola Veronese
Appassimento - i de kølige vintremåneder dehydrerer de udvalgte druer langsomt hvorved der bliver tilstrækelig tid til de biokemiske forandringer som er en væsentlig del af tørreprocessen.


Degustazione / Vinsmagning
Degustazione - Vinsmagning
Vi arrangere vinsmagning for grupper og efter forespørgsel!


Klik for stor version af diplom.
Bronze medalje hos Decanter World Wine Awards placerer Monte Santoccio blandt de helt store Amarone vine.
"has been judged by the world's best wine professionals in the most comprehensive and authoritative wine competition in the world, and has been awarded"


Klik for stor version af diplom.

Vinene i og omkring Cola di Lazise

Lago di Garda – Gardasøen – har siden charterturismens opstart været et af danske turisters foretrukne rejsemål. Populær på grund af de små maleriske byer, der omkranser søen og de bølgende vinmarker i landskabet.

De mest kendte vindistrikter i området omkring Gardasøen er Bardolino og Valpolicella – og med Amarone vinen fra Valpolicella-distriktet endda en af Italiens største rødvine.
For ikke så mange år siden blev vinene fra disse distrikter ofte betragtet som relativt anonyme, og ansås bedst beregnet til at nydes afkølet i skyggen ved Gardasøens bred som typisk ”ferievin”. Men kvaliteten har været støt stigende og i dag finder man en produktion der i kvalitet langt overstiger tidligere tiders forventninger til områderne ved Gardasøen.
De oftest fremtrædende repræsentanter fra denne nye generation af Italienske kvalitetsvine, på de danske butikkers vin-hylder, er af typen Valpoliciella Classico, Ripasso og Amarone.

Med udgangspunkt fra ferielejlighederne i Cola de Lazise er det oplagt at gå på opdagelse i Valpolicella distriktet og håndplukke sin egen Amarone direkte hos producenten. Fra ferielejlighederne er der ca. 12 km. til Sant’Ambrogio som udgør et knudepunkt for distribution af vin fra Valpoliciellas Classico-område.
En topklasse Bardolino fra lokale marker omkring Cola di Lazise er også en mulighed. Ferielejlighederne i Burgos Antico er beliggende direkte i Zona del Bardolino DOC Classico og flere af de lokale vinbønder sælger direkte fra gårdbutik

Bardolino - de lokale dråber

I bakkerne omkring Cola di Lazise og med centrum omkring byen Bardolino, hæver vinmarkerne sig op i højdedragene i vindistriktet af samme navn. Bardolino producerer rød- og rosévine. Selv om vinen fra Bardolino regionen presses af de samme druer som Valpolicella’en er Bardolinovinen kendetegnet ved at være let, lys, ukompliceret, blød, tør og frugtrige vine med en let bitterhed. De skal drikkes unge og kan nydes let afkølet. Det er en venlig og læskende vin, der bærer den generelle Italienske DOC-klassifikationen, hvor der dog er stor kvalitetsforskel.
Nogle af de bedste vine bærer betegnelsen Classico og DOCG Superiore idet de kommer fra de højere liggende marker, hvor kølige nætter gavner vækstbetingelserne. Det er samtidig her, de mest seriøse vinhuse er beliggende og hvor producenterne traditionelt har konkurreret venskabeligt om at dyrke den bedste vin. I Bardolino produceres en rosé-version Chiaretto der ofte kan være mere interessant, end den egentlige røde Bardolino. Nogle af de respekterede producenter i Bardolino distriktet er vinhusene: Buglioni, Cavalchina, Guerrieri-Rizzardi, Giovanna Tantini, Montresor, Zenato og Zeni.

Det kan stærkt anbefales at køre op i bakkerne nord for Cola de Lazise i Bardolinos bagland og gøre sine egne opdagelser i Bardolino distriktets mere end 70 vinhuse. Start eventuelt udflugten (vinrejsen) med et besøg i museum’et på Zeni’s historiske hovedkvarter i Bardolino. Her er opført en informativ udstilling om lokale produktionsmetoder og regionens udvikling gennem tiden. Rundvisningen afsluttes med mulighed for smagsprøvning og køb fra righoldigt udvalg. For højt klassificerede vine – også Amarone vine er præsenteret - skal der dog betales et ”smagsgebyr”. Ferielejlighederne i Cola di Lazise er beliggende indenfor Zona del Bardolino DOC Clasicco og et par af de lokale producenter sælger vin og andre gård-produkter direkte fra egen gårdbutik (smagsprøvning i bekvem gåafstand!).
Strada del Vino Bardelino

Valpolicella – Romeo og Julies vin

Fra ferielejlighederne i Cola di Lazise er der ca. 12 km. til Sant’Ambrogio og der er i dalene nord herfor, ad snoede bjergveje, blandt små vinmarker og mellem de klassiske kalkstensmurer (maronge) de store vin-oplevelser venter!

De bedste og højest renommerede Valpolicella vine dyrkes i et frugtbart og betagende landskab, der idylerisk er beskrevet som dalene hvor lyset reflekteres af Gardasøens store ”spejl”, og hvor man har dyrket vin siden oldtiden.
Syd for vinmarkerne ligger byen Verona, der er placeret umanerligt smukt ved Adige-flodens bugtede løb, og med det verdensberømte Amfiteater, der skaber de imponerende rammer for de flot iscenesatte operaforestillinger hele sommeren. Men mest kendt er Verona måske som Romeos og Julies by, den romantiske by, hvor ægte kærlighed får luft. Valpolicellaen var derfor helt bestemt også vinen som Julie ville have skænket i Romeos bæger livet igennem, hvis det da ikke var endt så tragisk.

’Passito vin’
I Valpolicella findes en tradition, der går tilbage til de gamle romere. Når man har høstet druerne udvælges de bedste, som lægges til tørre på stråmåtter (’appassimento’), og i kraft af den kolde vind, der blæser ned fra bjergene, tørrer druerne ind lidt efter lidt. Når vinen presses, som regel tre-fire måneder efter høsten, er en del af vandet i druerne fordampet, og sukkerkoncentrationen i mosten derfor forøget. Man fremstiller herved vine med en højere alkoholprocent og/eller større sødme. Disse vine var oprindeligt sødlige, fordi det høje sukkerindhold i mosten medfører, at de naturligt forekommende gærceller døde, inden de nåede at omdanne alt sukkeret til alkohol. Vintypen kaldes Recioto.
I nyere tid – 1950’erne – er udviklet teknikker til at gære vinen i en tank helt ud, så den fremstår tør (ikke sød) men stadig med høj smagsintensitet. Således opstod en ny og moderne vin Amarone, der på baggrund af den årtusindgamle produktionsmåde har udviklet sig til at være en af de mest populære Italienske vine.

De historiske Valpolicella-vine fra Lessini-bjergene nord for Verona er regulativ baseret på drueblandinger af Corvina (den ravnsorte), der bidrager med krop, fylde og smag; Rondinella (den lille svale), der giver duft, struktur og styrke; Negrara (den sorte), der giver farve og krop; Molinara, der tilføre syre, bitterhed og ”beva” dvs. ”drikkelighed” – det at man får lyst til et glas til.

Mest kendt – eller i hvert fald mest markedsfør i Danmark - er den moderne varianter fra Valpolicella distriktet. som tager udgangspunkt i druetørringsmetoden Amarone:
Amarone della Valpolicella - Det er især Amarone della Valpolicella Classico der placerer Valpolicella i superklassen blandt italienske vindistrikter. Amarone-vine er karakteriseret ved at være meget intense og fyldig, rig på smag af tørrede frugter. Det er vel nok også er den kraftigste/stærkeste vin i verden – regulativet fastsætter et minimum alkoholindhold på 14 % (15-17 % er almindelig). Ordet ”amaro” betyder egentlig bitter, men Amarone-vinene er ikke bitre, dog har de en vis bitter tørhed. Hemmingway beskriver vinen som ”let tør, rød og hjertelig som en brors hus.”
Amarone vine produceres efter druetørringsmetoden – passito. Proceduren er, at de sundeste druer udvælges og lægges til tørre på et tørreloft i op til flere måneder efter høst, så en betydelig del af druernes væskeindhold fordamper og frugtsukkeret koncentreres. Biokemiske processer i druerne ændre også smags og syrekomponenter under processen. Den færdiggærede vin får lov at modne 3-8 år på fade inden den tappes.
Amarone er en ud af to Passito-vine. Teknikken udspringer egentlig fra fremstilling af Recioto, en sød, koncentreret udgave, der er hvad italienerne selv kalder en meditationsvin og som har været dyrket i Valpolicella siden oldtiden - ligeledes tørret på hylder eller måtter i flere måneder efter høst – stadig højt skattet og værdsat hos de lokale!
Pasito-vine har været fremstillet i Italien siden antikken, men ingen andre områder har bevaret og videreudviklet teknikken som i Valpolicella.

Ripasso della Valpolicella - Ripasso-variationen, som der sælges relativt store mængder af i Danmark, er et relativ nyt produkt. I 1970’erne og 1980’erne genopfandt vinavlerne i Valpolicella ripasso-tekniken. Ripasso-vine fremstilles ved at lade den almindelige Valpolicella-vin gære en ekstra gang på kvaset i de fade hvor man har gæret Amarone (ripassare = passere igen). På de pressede skaller efter Amarone produktionen kan vinen – om man så kan sige – suge Amarone kraft, saft, og karakter til sig. Derfor er salgsbetegnelsen ”Mini Amarone” meget nærliggende at bruge i markedsføringen. Resterne af sukker og gær i kvaset efter Amaronen giver en vin, der er blød, rund og alkolholrig. Ripasso placerer sig midt mellem den ordinære Valpolicella vin og Amaronen i smag og styrke.
Udover disse klassiske typer findes Valpoliciella-vine i et utal af varianter og hos de fleste vinbønder bliver der også fremstillet adskillige variationer - ofte også en ”himmelsk” Grappa.
Nogle af de mest anerkendte producenter i Valpolicella er: Accordini, Allegrini, Bertani, Brunelli, Bussola, Dal Forno, Masi, Mazzi, Quintarelli, Speri, Tedeschi, Viviani.

Valpoliciella - distriktet

Kerneområdet i Valpoliciella - Zona del Valpolicella DOC Classico - er tre små dale på kanten af Lessini bjergene, afgrænset af fem kommuner (Negrar, Marano, Fumane, Sant'Ambrogio, San Pietro in Cariano) beliggende i ca. 150 til 450 meters højde. I disse dale i overgangen fra de bløde Lessinibjerge til slettelandet omkring Adige-floden produceres overordentlig smagsintensive og interessante vine.
Den anden zone - Zona del Valpolicella DOC - er på sletterne nærmest floden Adige og i områderne øst herfor omkring byen Grezzana og øst over, og som først blev indlemmet i Valpolicella-distriktet i 1968. Det er ofte fra slettelandet i floddalen og det østlige område (altså udenfor Classico zonen) at størstedelen af den Valpolicella-massevin der fylder danske supermarkedernes hylder produceres.
Fra ferielejlighederne i Cola di Lazise er der ca. 12 km. til Sant’Ambrogio og der er i dalene nord herfor ad snoede bjergveje, blandt små vinmarker i Clasicco zonen de store vin-oplevelser venter!
Kort over vinområder nær Lazise

Degustazione / Vinsmagning i Valpolicella Classico

Klik for foto af markerne.

I højsæsonen arrangerer vi en ugentlig udflugt til vinsmagning hos Nicola Ferrari på Monte Santoccio i Valpolicella Classico. Monte Santoccio er et lille familiedrevet vinbrug beliggende i classico-zonens smørhul på bjergskråningerne mellem Fumane og Negrar.
Nicola Ferrari er ansat som chefvinmager hos den legendariske Guiseppe Quintarelli – amarone vinens grå eminence - hvor de mest eftertragtede (og dyreste) amaroner produceres. Fra Monte Santoccio's egne 3 ha. marker med de klassiske "Valpolicella-druer" dyrker og udvikler Nicola sine egne vine. Bl.a hans Amarone della Valpolicella Classico, som er blevet tildelt bronze medalje af Decanter World Wine Awards.
Udflugten til vinsmagning arrangeres og aftales efter ankomst til ferielejlighederne i Italien.

Klik for stor version af diplom.

Anbefalinger
Decantier.com 2011 & 2014, om Monte Santoccio's Amarone della Valpolicella CLassico hhv. 2007 & 2009:
"has been judged by the world's best wine professionals in the most comprehensive and authoritative wine competition in the world, and has been awarded bronze.
(Red - Still) Meaty and luscious with dense blackberry aromas. Round, full almost port-like depth. Great length with oaky tannins."

Klik for stor version af etiket.

Slow Wine Guide 2011, 2014 & 2015 (Italiensk guide til god Italiensk vin):
"Nicola Ferrari is one of the youngest, most promising wine makers from the Valpolicella area. Passion first and foremost, and his experience in Quintarelli winery, represent the assets of a job experience started few years ago, in 2006. Nicola's first botting was in 2008 and therefore Santoccio winery is definetely a new entry int the wine market."
Om Amarone della Valpolicella Classico skriver Slow Wine:
"This wine is a top tier Amarone, full bodied, silky, with soft tannins and exceptional persistence."
Om Recioto della Valpolicella Classico skriver Slow Wine:
" ..is a superb wine that complete the range of Monte Santoccio wines. Recioto is big, silky and fat with exceptional freshness at the end, which gives it a perfect balance. Few bottles, don't miss them."
  (information om Slow Wine Guide... )